50 år med oppdrett

Det hele startet i juni 1972, da et lite sjøfly med laksesmolt landet på Lovund – ei øy ytterst i havgapet på Helgeland.

Det var starten på lakeseeventyret, for familieselskapet Lovundlaks og hele havbruksnæringen i Nordland, men mye har skjedd siden den gang.

Daglig leder, Jaocb Meland Palmer, har selv vært ansvarlig for selskapet de siste seks årene. Han mener det er mye å være stolt over.

-     Man snakker ofte om ringvirkningene til oppdrettsnæringen, noe vi som jobber i næringen er godt kjent med. Det at vi som bor ute i distriktet har lyktes med å skape ei suksessfull næring, tror jeg har mye å gjøre med at vi har et spesielt forhold til havet.

-        Vi trenger ikke stå med lua i handa og tenke at vi er ei kvise på velferds-Norges bak. Jeg tror at om 50 år kan vi si at laksen er den nye oljen. Hadde jeg sagt dette for 25 år siden, ville nok ingen trodd på meg.

 

En fremtid i havet

Meland mener at i løpet av 2050, vil en anse det som viktig å produsere mat i havet – også utenfor Norge.

Skal stå for kartlegging og utvikling av havbruk til havs Sammen med samarbeidspartnere har Lovundlaks etablert et eget selskap, Utror, som skal stå for kartleggingen og utviklingen av havbruk til havs utenfor Helgelandskysten. Men myndighetene har enda ikke bestemt seg for hvilke områder som skal konsekvensutredes.

-        Vi venter i spenning, for å se hvilke områder som velges ut.

Dersom Norge skal produsere mat til havs, er det viktig å sikre seg at ringvirkningene kommer tilbake til Norge, sier Meland.

-        Vi må ikke ende opp i en situasjon hvor vi utvikler og bygger teknologien i Asia, kjøper fôr fra Skottland og flyr tilsette inn fra Portugal. Vi bør heller ikke ha bemanningsbyrå fra Irland og frakte fisken til slakt i Danmark og kjøpe smolt fra Island. Hvordan vi velger å bygge opp næringen vil, vil ha mye å si for fremtidens generasjoner.

-        Det er viktig at vi har fornuften med oss, slik at vi kan ha like mye glede av havbruk til havs som av dagens oljenæring. Den kampen tar vi ikke kun for oss sjøl, men for ungene våre og generasjonene som kommer etter oss.

 Hva tenker du om at kritikere sier at laksenæringen ikke er bærekraftig?

-        Dersom vi ser på det store bildet, så vil resten av verden at vi skal lykkes med å produsere mer sjømat. Gjennom å ta i bruk nye områder, ny teknologi, nye driftsformer og ny lokalitetsstruktur kan vi forbedre situasjonen for villaksen.


Saken er basert på Intrafish sitt fredagsintervju publisert 17.06.2022. Les artikkelen her.

Forrige
Forrige

Havbruk til havs utenfor Helgelandskysten